Румен Радев
Снимка: Фейсбук

Заговориха за друг вид управление на държавата

Стратегическият съвет към президента с предложение за промяна на управленския модел. Органът счита, че отговорно управление е невъзможно без участието на гражданите. Това е записано в проект за Национален стратегически документ.

Съветът отчита висока смъртност, лош здравен статус, висока емиграция и задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието у нас. Националната програма за развитие на България 2020 не е осъществила приоритетите си, а заложените от правителството цели за 2030 година няма как да бъдат изпълнени при настоящия модел на управленско мислене и действие.

Политическото и властово статукво се превръщат в препятствие за дългосрочното развитие на страната, подчертава Стратегическият съвет. Необходими са гаранции, че всеки, получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност.

Ключова роля има съдебната власт, където има сериозни проблеми-сред основните причини за кризата на държавността у нас, пише още в проекта. И още – според Стратегическия съвет промените в модела на управление трябва да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com