unsplash.com

Забрана за риболов и компенсации искат варненски риболовци

Заради минната опасност в Черно море да бъде забранен временно риболовът в български води. За това настояват варненски риболовци, според които загубите им ще са по-големи, ако в момента изпълняват дейността си.

Забраната да бъде за около 2-3 месеца, докато се прочисти морето, посочи председател на сдружение “Черноморски изгрев“ Емил Милев.  Той уточни, че за този период риболовците трябва да бъдат компенсирани.

„Не искаме да играем на руска рулетка и да си рискуваме животите. Предния път ни пуснаха едва ли не ние да разминираме морето”, коментира Милев. Той добави, че са поискали  среща с министъра на земеделието, храните и горите, но до момента няма отговор.

През последните 3 месеца риболовците не са извършвали дейност в морето заради неиздадени от администрацията разрешителни за риболов. „В момента сме изправени пред ситуацията или да измрем от глад или от мини”, коментира Александър Тръпчев, председател на риболовно сдружение „Одесос”. Той изтъкна, че основната опасност от мините е за малките риболовни кораби.

От браншовите структури припомниха, че Турция вече забрани риболова в Черно море за неопределено време.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com