Covid-19 болница
pixabay.com

Втората партида ваксини пристига във Варна този следобед

Отредената за Варна част от втората пратка ваксини срещу Covid-19 ще пристигне в морския град този следобед между 15.00 и 16.00 часа. Това разкри премиерът Бойко Борисов, който от тази сутрин е на посещение в морската столица.

„Днес в страната ни пристигаха още 25 000 дози ваксини. До няколко дни ще дойде още една пратка и скоро ще започнем ваксинирането и на възрастните хора, и на учителите. Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно за всички български граждани”, отбеляза Борисов.

Предвидено е ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора, като общата бройка на ползвателите на тази услуга е 15 000, а на персонала, който се грижи за тях 11 000. В момента се уточнява броят на желаещите да се ваксинират учители, които също попадат във втора фаза на плана. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

До момента в Изпълнителна агенция по лекарствата са постъпили четири сигнала за нежелани лекарствени реакции след поставянето на ваксините срещу COVID-19. Едната странична реакция е била замайване, за около 15 минути след поставянето, две оплаквания за локална болка на мястото, където е поставена ваксината, а едно медицинско лице е съобщило за леко повишаване на температурата си. Всички оплаквания са преминали за по-малко от ден, разкри проф. Ангелов, който е първият ваксиниран българин.

По отношение на заболяемостта в страната здравният министър посочи, че се наблюдава пречупване на кривата и се отчитат задоволителни резултати, което се дължи на въвеждането на противоепидемичните мерки. България вече е на 24-то място по заболяемост и на трето по смъртност от 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

„Благодарим на всички български граждани, които съвестно изпълняваха мерките. Само така, с разбиране и заедно, трябва да действаме като един отбор и победата над COVID-19 ще е наша“, каза още проф. Ангелов.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com