Веселин Марешки

ВКС отмени присъдата на Марешки

Върховният касационен съд отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на „Воля“ Веселин Марешки и върна делото на апелативния съд във Варна.

Марешки беше осъден заедно с Красимира Колев за изнудване, като според прокуратурата през 2014 г. те са опитали да принудят бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лева за пицария „Ред Хот“ във Варна. Миланов обаче отказал и се стигнало до съборена терасата и спрян токът на заведението.

Съдебната сага започна с оправдателна присъда от окръжния съд във Варна, но след това Апелативният съд наложи четири години затвор.

При разглеждане на делото във ВКС обаче съдиите са открили няколко съществени процесуални нарушения. Според тях Колева е оправдана от апелативния съд по обвинението, че е поискала парите за себе си, след което е била осъдена по обвинение, което не ѝ е било повдигнато.

Също така част от присъдата била преписана буквално от обвинителния акт. Според върховните съдии не става ясно дали Марешки е искал от Миланов да плаща наем за заведенията „Джангъл“ и „Ред Хот“, както се казва в част от мотивите, или само за терасата.

ВКС е открил и нарушения свързани с показанията на Миланов и съмнения в безпристрастността на апелативния съд във Варна. В мотивите към осъдителната присъда се казва, че съдът ги приема, защото са „с висока степен на доказателствена интензивност, подкрепят обвинителната теза за извършено престъпление“, но в НПК няма степени на интензивност на достоверността на свидетелските показания.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com