хвърляне на кръста в морето край Бяла
снимка: Община Бяла

Във Варненско ще има Богоявленски ритуал, но без граждани

Във Варна и тази година ще бъде спазена традицията на Йордановден. Великият Богоявленски водосвет и хвърлянето на кръста в морето ще се проведе от 12.00 часа на Първа буна, обявиха от ВМС.

Богоявленският ритуал ще се проведе без присъствието на граждани, разкри областният управител Стоян Пасев.

Тази година ритуалът по изваждането на Христовия кръст ще бъде извършен и на Аспаруховия плаж, до буната в 12.00 часа. С оглед съблюдаване на противоепидемичните мерки и с цел безопасно протичане на мероприятието, бройката на участниците е ограничена до 20 души, съобщиха от районното кметство.

За 12.00 часа е насрочен ритуалът във водите на река Девненска, в района на комплекс „Вълшебен извор“. Ако има много желаещи да скачат за кръста, може да се наложи да бъде ограничен техния брой. Засега са се записали 10 души, разкри кметът на Девня Свилен Шитов.

В Бяла традиционният църковен ритуал с хвърлянето на кръста във водите на Черно море за Йордановден ще се състои, при спазване на противоепидемичните мерки, обявиха от местната община.Както и досега, ритуалът с хвърляне на кръста ще се проведе на пристанището в морския град от 11.00 часа. До пристанището ще се допускат само записалите се за ритуала.

В Балчик също ще бъде извършен ритуал по хвърляне на кръста в морето за Йордановден. От храм „Свети Георги” в 11.30 ч. ще потегли литийно шествие до Морска гара, където ще бъде изпълнена традицията да се хвърли дървен кръст от кея в морето.

В Шабла ритуалът по хвърляне на кръста в морето ще е на къмпинга в 10.30 часа, както и в 11.00 ч. на лодкостоянката в село Крапец. В 10.00 часа ще започне ритуалът в къмпинг „Космос“ в Дуранкулак.

Над Черноморието денят ще започне с предимно слънчево време, но от югозапад облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 12 и 15 градуса.

Температурата на морската вода е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала с тенденция на усилване.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com