Във Варна се проведе тържествена церемония по издигане на военноморския флаг

Във Варна се проведе тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов.

В ход дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници, коментира той и добави, че предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. ВМС непрекъснато наблюдават морското пространство, следят всичко, което се случва в наши териториални води, подчерта контраадмиралът.

По думите му, от започването на войната флотът периодично обследва всички фарватери за търговските кораби и реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният беше преди по-малко от два месеца, когато унищожихме петата поред плаваща мина, посочи Михайлов. Той уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

По споразумението за създаване на международна морска група за борба с надводните мини в Черно море беше подписан меморандум през януари тази година. Началото на дейността ѝ ще бъде поставено след среща на командващите на България, Румъния и Турция, обясни Михайлов.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com