Варненецът, спечелил световното първенство по пица: Тайната е в баланса

Светослав Митев от Варна е на 23 години и вече е победител в две състезания за майсторско приготвяне на пица – по време на Първия Международен шампионат по пица в Букурещ, Румъния, както и на световното първенство в Рим.

Той завоюва първото място от 21-вото издание на Pizza World Cup 2023 в италианската столица. Светослав надви конкуренция от над 180 пицари от цял свят – участници от Франция, Италия, Япония, Бразилия.

Шеф Анатоли Колев, който  спечели същото състезание преди 11 години и заедно с колегата си Радослав Кирязов беше член на журито на престижния форум обясни, че Светослав е използвал при приготвянето на пицата с квас вода със сребърни йони, козе сирене с трюфели от Велико Търново и еленски бут.

12 минути бяха нужни на Светослав Митев да направи своята пица. Първоначалната идея – да сготви традиционна българска пица, се променя в движение. „Получи се смесица между италианска и българска. Използвах тученица, козе сирене и еленски бут. Според мен пицата ми спечели журито със самото съчетание на продуктите – нямаше нещо, което да надделява над другите неща. Направих я много случайно и ми хареса“, допълни Митев.

Той е само на 23 години и споделя, че иска да усвои всички тънкости в приготвянето на пицата. „Не мисля, че знам всичко“, коментира той. Амбицията му е да продължава да се явява на различни състезания. Следващото ще се проведе на 8 и 9 ноември и се организира от Българската асоциация на пицарите, съобщи Светослав Митев. „Тайната на вкусната пица е в тестото и в баланса на вкусовете. Не трябва да е претрупана. От едно парче пица трябва да разбереш целия й вкус“, каза още Митев.

Източник: БНР

Прочетете също

И в неделя ще е слънчево

И в неделя ще е слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com