Чавдар Чернев

Варненец поема националния отбор по хандбал

Варненецът Чавдар Чернев е новият треньор на националния отбор на България по хандбал. Един от най-успешните БГ хандбалисти се впуска с огромен ентусиазъм и желание във важната мисия. В момента той води отбора на ХК „Шумен“.

„Голямо признание за мен е, че ми бе гласувано доверие да водя представителния ни тим. Впускам се с огромна чест, ангажимент и желание в това предизвикателство. Изключително много ме радва това, че всички състезатели, които поканих да играят за националния отбор, на драго сърце ще дойдат да защитят честта на България“, вълнува се 38-годишният варненец.

Националният селекционер и екипът му вече са формирали състава на представителната ни гарнитура. Ядрото ще е от най-успешните родни хандбалисти, които носят славата на страната ни зад граница, както и от опитни състезатели.

„Най-успешният ни хандбалист в момента е Светлин Димитров – играе в Първа лига във Франция. Когато беше едва на 20 години направи уникален трансфер в Страната на петлите и извървя пътя от Трета до Първа лига в местния шампионат, който е един от най-силните в света. Това момче доказва, че хандбалът в България е жив! Освен на Димитров ще разчитам и на други наши изключително качествени състезатели, които играят в чужди отбори. Ядрото на отбора ще подсилят и опитните Йордан Михайлов и Димитър Пламенов. Със своя опит гарантирано те ще помогнат много на отбора“, коментира Чавдар Чернев. Той обмисля да привлече и много млади момчета на по 19 – 20 години, като целта му е да придобият самочувствие, че заслужават да носят националната фланелка.

Треньорският щаб на националния отбор е железен – Чавдар Чернев ще работи заедно с Димитър Асенов, дългогодишен състезател, шампион на България, както и с един от вай-добрите БГ треньори Георги Андреев, дългогодишен наставник на „Добруджа“.

Първият ангажимент на варненеца и екипа му е предстоящата квалификация за европейско първенство по хандбал за мъже, насрочена за 12 – 14 март. Отборът на България е в група с тимовете на Грузия, Кипър и Англия. Домакин на срещите ще са или грузинците, или кипърците. Шампионатът на Стария континент е през януари 2022 г.

„Ако трябва да бъде по-точен, това е предквалификационен турнир. Шансът ни да продължим напред е огромен, има две квоти. Т.е. първите два отбора от нашата група продължават напред в същинската квалификация. За съжаление няма да имаме контролни срещи с национални отбори от други държави“, уточни наставникът на „А“ отбора на България. И добави, че в седмицата преди квалификацията има кръг от българското хандбално първенство и няма да има възможност за по-продължителен лагер сбор на националния ни отбор.

Треньорският щаб ще разполага с 3 – 4 дни и обмисля да организира във Варна поне един контролен мач, по всяка вероятност срещу „Спартак“ (Варна), „Добруджа“ или „Шумен“ или със сборен отбор от клубове от елита.Чавдар Чернев

Като състезател Чавдар Чернев оставяше душата и сърцето си на игрището – безкрайно себеотдаден на любимата игра, изключително сърцат и борбен. Няма съмнение, че и като треньор ще е същият. „Старая се да бъда малко по-сдържан. Опитвам се с правилните думи и послания да мотивирам състезателите. Надявам се, че ще успея да предам своя манталитет и на играчите, а именно да се борят докрай на терена“, искрен е Чернев.

Щастливата новина, че е поканен за треньор на националния отбор на България, първи научават съпругата на Чернев и родителите му. Прелестната Биляна е една от най-успешните и красиви хандбалистки в България.

„Моята съпруга и родителите ми винаги са до мен и получавам безрезервна подкрепа от тях!“, радва се Чернев. И пояснява, че е щастлив, че винаги може да поиска съвет от любимата си и да сподели игрови казус с нея. „Семейството ми винаги ме е аплодирало в залата. И това е изключително ценно, защото именно тези моменти са ми давали сила и са ме тласкали напред през годините“, открехва завесата варненецът.

Откровен е, че в България да се мечтае в сферата на хандбала не е никак лесно. И на този етап си пожелава единствено състезателите, на които ще разчита, да са здрави и да спечелят квалификацията за европейското: “Да вървим напред за самочувствие и радост на хандбална България!“.

Двубоите от нашата група феновете на хандбалната магия ще могат да следят онлайн на сайта на ЕХФ – Европейската федерация по хандбал.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com