евро
снимка: pixabay.com

Варненец даде 200 000 евро на измамници, уж за инвестиции

Варненски бизнесмен изгоря с 200 000 евро, които уж инвестирал по заръка на киберизмамници. Схемата действа от няколко години, а отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП разби две банди, преди да се появи новата, пише „24 часа“.

Измамата с мъжа станала преди 2 месеца. Той получил обаждане по телефона. От другата страна го набрали през интернет телефония. Започнали на английски да му разказват колко успешна компания за инвестиции са и как заедно могат да изкарат много пари. 40-годишният мъж, занимаващ се с продажба на имоти, се поблазнил. Поискал да участва.

Затова мошениците му казали да си свали програмата anydesk. С нея те получават отдалечен достъп до компютъра му. Мъжът го направил и гледал в реално време как инсталират на лаптопа му софтуера, уж за инвестиране.

Първоначално вложил 10 000 евро. Казали му, че спечелил 25 000 от акции на “Спейс екс”, една от компаниите на Илон Мъск. Мъжът инвестирал на няколко пъти, като уж печелел и от акции на “Епъл”. Така акаунтът му показвал, че вече има над 2 млн. евро.

Когато решил да изтегли парите обаче, мошениците му обяснили, че изгубил всичко на бинарни опции. При тях има два варианта – например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си.

Тъй като са високорискови, в Европейския съюз бинарните опции са забранени за физически лица. Мошениците лъжели жертвите си, че залагат от името на фирмата и го правят само на сигурно. Всъщност обаче клиентите им винаги губели парите си.

След като загубил всичко, бизнесменът отишъл в полицията. Искал да се оплаче, че залогът за бинарните опции не е негово дело. Тогава криминалистите му обяснили, че е жертва на измама и никога не е печелил никакви пари от престъпната схема.

Друг българин, от София, пък пострадал с 30 хил. евро. За разлика от варненеца, който спрял да инвестира след загубата си, мъжът първо загубил 5000 евро. Инвестирал наново, този път 10 000, преди да се набута с още 15 хил. евро. Едва тогава спрял и подал сигнал, че е жертва на измама.

Друг нашенец загубил 10 000 евро. Общо жертвите в България са над 20. Разследващите са категорични, че става дума за една и съща банда. Причината е в многото съвпадения. Всички жертви са карани да изтеглят програмата за отдалечен достъп anydesk. След това уж печелят от акции на “Спейс екс” и “Епъл”. Загубите им пък винаги са от бинарни опции.

Много повече са жертвите на схемата в Германия и Австрия, сочат оперативните данни на разследващите. Според тях измамите се извършват от колцентрове, които се намират в София. Причината е, че интернетът тук е бърз, а работната ръка и цените за поддръжка на мрежата – евтини. Затова и тези, които се обаждат по телефона, са българи. Те обикновено не знаят, че това е схема. Инструктирани са да говорят само на английски език, дори с българи, уж под предлог, че така клиентът има повече доверие. Дават и фалшиви имена. Другият мотив бил, че фирмата, която ги наема, е чужда, просто офисът е в България.

Прочетете също

Искрено от ГЕРБ: Няма да има Национална детска болница

Няма да има детска болница. Това са казали от ГЕРБ на бившия здравен министър проф. …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com