Варна приз Град на знанието

Варна спечели приза „Град на Знанието“ за втори път

Варна спечели за втори път приза “Град на Знанието” в класацията на „Дарик радио“ – „Кой е най-добрият град за живеене“. Новината съобщи водещият на обзорното предаване „Годината“ Кирил Вълчев. Инициативата на медията тази година се провежда съвместно с Фондация „Америка за България“.

Поредното отличие в тази категория за Варна категорично утвърждава града ни като национален център за образование и наука. Вярвам, че именно образованите млади хора са факторът, който ще движи града напред, затова продължаваме да инвестираме в тях, заяви кметът Иван Портних, който се включи онлайн в предаването. Той припомни, че в бюджета на Варна разходите за образование винаги са били с най-голям дял. „И тази година, въпреки кризата, над 90 млн. лв. бяха инвестирани в тази сфера, като увеличението спрямо миналата година е с 10 млн. лв. За 2021 г. вече имаме осигурено финансиране от държавата за над 31 млн. лв. – за нови ясли, детски градини, училища. Благодаря за подкрепата на правителството, на министъра на образованието Красимир Вълчев, с когото работим в много добро партньорство“, каза Иван Портних. Той припомни, че тази година по негова инициатива бе подписан Меморандум за сътрудничество между Община Варна, академичната общност в града и бизнеса. Това е кауза, която има за цел дългосрочно развитие на морската столица и трансформиране на икономическия профил на Варна чрез дигитални, иновативни и зелени решения, постигане на икономически растеж – чрез инвестиции, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи. (виж тук: https://www.varna.bg/bg/2).

„Един от големите ни проекти, включени в Меморандума, е изграждането на нова икономическа зона за привличане на производства с висока добавена стойност. Това гарантира откриване на нови добре платени работни места, а Варна е град, който може да осигури необходимите образовани кадри“, допълни кметът.

Меморандумът „Варна – Град на Знанието“ бе и един от мотивите да подкрепим номинацията на града за отличието на „Дарик радио“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев, който бе гост в студиото. Той оцени високо усилията, които Община Варна полага за развитието на сектора – както за модернизиране на образователната инфраструктура, така и за доброто социално партньорство с работещите в сектора.

Прочетете също

Защо ГЕРБ избира компрометирани хора за водачи на листи?!

Борисов явно разчита на късата памет на своите избиратели, за да пробута късата си скамейка …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com