Бюджет Варна 2021
снимка: varna.news

Варна с бюджет от над половин милиард лева

На 556,7 млн. лева възлиза проектобюджетът на община Варна за 2021 г. В него са включени и 68,3 милиона лева от eвропейски проекти и програми.

Не се предвижда увеличение на размера на данъците и общинските такси, заяви кметът Иван Портних при представяне на документа пред медиите.

В проектобюджета за 2021 г. са заложени редица мерки, акценти и параметри, които са насочени към подкрепа на широк кръг от варненци с различни потребности в настоящата кризисна ситуация, което характеризира бюджета като антикризисен. Увеличени са средствата на всички дейности, важни за гражданите – образование, здравеопазване, социални дейности.

„Аз бих го нарекъл бюджет за хората, защото е подготвен в една безпрецедентна обстановка”, изтъкна кметът Портних.

Същевременно проектобюджетът е насочен към развитието на града и естетизация на градската среда. Продължава решаването на локални и дългогодишни проблеми в кварталите – благоустрояване на междублоковите пространства, промяната на градската среда пред домовете на хората. Община Варна ще продължи да инвестира ресурси в подкрепа на проекти, които подпомагат бизнес развитието на града – като Икономическата зона, която разработваме съвместно с Община Аксаково, капиталовата програма, която гарантира развита градска среда, коментира кметът.

В условията на световна пандемия Община Варна завърши годината със стабилни финансови показатели и без неразплатени задължения. Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди кредитния рейтинг на Община Варна, с което се доказа доброто финансово състояние, въпреки неблагоприятната макроикономическа обстановка.

За изпълнението на някои инфраструктурни проекти Община Варна има намерение да поеме дълг в размер на 80 мил. лева. Кредитът ще ползва за благоустрояване на междублокови пространства, основен ремонт/реконструкция на уличната мрежа, обновяване на детски и спортни площадки, изграждане и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.

Публичното обсъждане на проектобюджета на Община Варна за 2021 г.е насрочено за 26 януари от 16,30 до 18,30 ч. То ще се проведе онлайн чрез платформа Cisco WebEx Meeting.

Прочетете също

Задържаха трима за купуване на гласове в София

В София задържаха трима за изборни престъпления в няколко софийски квартала. В рамките на извършени …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com