Обществен център за околна среда и устойчиво развитие
снимка: Обществен център за околна среда и устойчиво развитие

Варна прие първите вносни отпадъци за тази година

Първите бали с вносни отпадъци за 2021 г. се намират на кея на Пристанище Варна Запад. Това констатира през тази седмица Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

По време на документирането на товара на 13 януари, голяма част от балите с боклук са разтоварени, което означава, че корабът е пристигнал доста по-рано, смята Илиев. Разтовареният боклук се извозва периодично с камиони за изгаряне в „Девня цимент“, показва проучване на еколозите.

Процесът на внос на отпадъци за изгаряне у нас не е преустановяван, въпреки показните акции на властта за връщане на бали с боклук през миналата година. С честота средно 25-35 дни на Пристанище Варна се приемат кораби, натоварени с вносни отпадъци. Последният кораб за 2020 г. беше засечен дни преди Коледа. Напоследък по-често ги хващаме, когато са разтоварени и не можем да установим източника, каза Илиев.

През май м. г. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие внесе Петиция срещу вноса на отпадъци за изгаряне в Министерството на околната среда и водите. От там обаче няма нито отговор, нито движение по въпроса.

В края на октомври екоорганизацията входира и възражение в Регионалната инспекция по околна среда и води срещу изграждането на нова мобилна инсталация за изгаряне на отпадъци в Девня.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com