графика

Варна дава над половината БВП в Североизточния район

Варна успява да отчете повишаване на броя на хората, които живеят там, като ръстът е слаб и това е по-скоро запазване на паритет и задържане на човешкия ресурс, според икономиста от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

По време на онлайн форум, на който бе представен анализ на икономическото и социално развитие на областите в Северна България, Николов посочи, че за разлика от Варна, за последните десет години областите Габрово, Монтана, Плевен, Ловеч и Враца са загубили почти една пета от населението си.

За 2019 г. над половината от БВП и от добавената стойност в Североизточния район за планиране е във Варна, както в индустриално отношение, така и в услугите. Но географско и като свързаност Варна трудно може да окаже съществено влияние далеч извън рамките на Североизточния регион, коментира експертът Петър Ганев.

Николов каза още, че по отношение на вътрешната миграцията Варна продължава да е магнит за хората с по-динамичния си пазар на труда, по-добрата социална среда.

По отношение на естествения прираст Варна също успява да балансира между раждаемостта и смъртността, въпреки че този показател е с отрицателни стойности, както е навсякъде в страната.

Изследването показва още, че в Габрово, Русе и Търново близо 30 % са висшисти, а във Варна – около 25 на сто, което е предпоставка за развитие на икономика, базирана на услугите, особено в сферата на високите технологии.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com