Вицепремиерът Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна
снимка: Министерство на туризма

Ваксините ускоряват рестарта на туризма

Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), като все още се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи. Това обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна.

Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очаква се в срок до 31 март да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочи Николова.

20 туроператори у нас субсидирани за използване на чартъри

„Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма”, заяви вицепремиерът.

Данните от летището показват, че към момента там се очаква да пристигнат 4960 чартърни и редовни полети за периода май–октомври 2021 г.Вицепремиерът Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна

През лято’2020 в област Варна са пренощували 425 хиляди туристи. Спадът на летовниците спрямо сезон’2019 е 54 на сто.

Безпрецедентно трудна година беше 2020 г. и се надявам в началото на лятото да влезем в нормален сезон, коментира кметът Иван Портних. Областният управител Пасев заяви, че туризмът е основен за местната икономика, като се очаква тази година с ваксините да има сезон и да се рестартира целия бранш.

Представителите на бизнеса поставиха темата за рекламата на дестинация България и възможностите за насърчаване на посещенията на руски туристи. Тяхната позиция е, че е необходимо да се търсят начини за облекчаване на визовия режим.

В разговора бе дискутирана и темата за развитието на СПА туризма в региона. Според бранша би било добре да се реализира по-целенасочена реклама кампания на този продукт, както и да се инвестира в тази инфраструктура.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com