Стоян Пасев и шефовте на ВиК дружествата във Варна и Бургас със съвместна пресконференция

В язовир “Камчия” има вода и за Варна, и за Бургас

В язовир “Камчия” в момента има достатъчно вода и за Варна, и за Бургас и то не само за тази, но и за следващата година. Това обявиха на съвместна пресконференция областният управител на Варна Стоян Пасев и управителите на водоснабдителните дружества във Варна и Бургас – Валентин Вълканов и Ганчо Тенев.

Бездействие във Варна създало водните проблеми в Бургас, според екоминистъра

“Не сме в криза, още по-малко – в условия, налагащи режим на водата. Намирам говоренето на министър Емил Димитров за политическо”, обяви областният управител Стоян Пасев. Той бе категоричен, че кореспонденция, свързана с назряваща криза с водоснабвяването на Варна между министерствата, областните администрации и ВиК-дружествата няма. Единственото писмо по темата е от 28 септември. След него бе проведена и работната среща в Бургас.

“Затова си позволявам да определя като политическа провокация, 2 месеца преди изборите, обвиненията за бездействие, отправени ни от министър Димитров. Като такава може да се определи и разпореждането на министъра за намаляването с един милион кубика от одобрените 2,5 млн. кубика за декември от водата за Варна две седмици преди коледните празници”, коментира още Пасев.

Областният управител на Варна припомни, че с министъра на околната среда и водите са част от една управленска коалиция и няма причина да коментират работни казуси през медиите.

По официални данни, предоставени от управителя на бургаското водоснабдително дружество, в момента  в язовир “Камчия” има 123 млн. кубика вода, а месечното потребление на Варна, Бургас и присъединените общини и населени места е 6 млн кубика.

“Дори и при достигане до 8 млн. кубика, средно потребление през летните месеци, водата в язовира ще е достатъчно най-малко до края на 2022-а година”, категоричен бе инж. Ганчо Тенев. Той уточни, че само през последния месец в язовира са влезли 20 млн. кубика вода.

Омбудсманът препоръча на ВиК-Варна да не вдигат цената на водата

“По деривацията “Китка-Варна” технологично е необходимо непрекъснато да тече вода, като минимумът е 700 литра в секунда. По-малко количество би довело до безвъзвратно компрометиране на съоръжението и обричане на безводие на повече от 30 населени места по трасето на деривацията, включително и на курортната община Обзор”, коментира управителят на “ВиК – Варна Валентин Вълканов.

Той припомни, че девненските извори са неизчерпаем източник на вода за областта и тя не е застрашена от водна криза. В момента се проектира адаптирането на техническата инфраструктура към повишено водоподаване при нужда.

“Трябва да се мисли за превенция, но не сме пред ефективна криза”, категоричен бе областният управител на Варна.

Прочетете също

Страшен удар: 300 килограма дрога в Гърция

Над килограма кокаин са открили пристанищните служби в гръцкото пристанище Пирея, скрити в два контейнера …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com