СУ

Университетите ни са наполовина празни

Университетите в България могат да обучават 407 хиляди студенти. Това е почти два пъти над реалния брой на студентите в момента – 216 хиляди, става известно от проекта за Национална карта на висшето образование на МОН.

Предвижда се картата да се актуализира всяка година и да се използва при определянето на приема на студенти, както и при разкриването на нови висши училища или филиали.

Анализът на карата показва, че половината студенти са концентрирани в едва 8 направления, сред които  „Икономика“ , „Педагогика“, „Администрация и управление“. Най-малко места са запълнени в направление „Математика“ – едва 19%.

Най-много висши училища – 27, има в Югозападния район, който включва София. На другия полюс е Северозападният, в който са базирани само 2 висши учебни заведения , а други три действат чрез филиали.

От 2015 г. до 2019 г., са завършили над 263 хиляди студенти, като почти половината от тях от Югозападния район. Подобен е процентът и на висшистите, които са останали да работят там. За разлика от Северния централен район, който повечето абсолвенти напускат скоро след своето дипломиране.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com