пари

Ще ни изплащат три вида пенсионни продукти

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, като по думите на социалния министър Деница Сачева, интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани – от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна, те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в НОИ и обратното.

В закона депутатите записаха, че три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове. Това са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта.

 Съшо така се регламентират основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, мотивират се вносителите.

Сачева каза още, че първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com