Учителите искат заплати от 2500 лева

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер, съобщават от Министерството на образованието и науката. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева, макар много хора да кажат, че това е несериозно, но такава е реалността, каза по Нова ТВ Диян Стаматов, директор на 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

За пета поредна година стъпаловидно е вдигането на заплатите в средното образование, това е положително, отрицателното е недостатъчните средства за издръжка. Скоро директорите ще започнат да казват, че няма пари за ток, парно и други консумативи, защото инфлацията изяде всичко, посочи Стаматов

Той добави, че сега младите учители би трябвало да получат заплата от 1415 лева, докато в елитните училища и в тези със застаряващ педагогически персонал увеличението ще е по-малко.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com