Златни пясъци
снимка: live.varna.bg

Туризмът иска нов подход за обучение на кадри

Нужен е нов подход при подготовката на кадри за туризма, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Една от необходимите реформи според тях е именно в работата на Националния съвет по туризъм.

Бизнесът предлага да се правят презентации пред учениците на условията в местата за настаняване, особено висококатегорийната база, което би повлияло и на приема в училищата по туризъм, водещо до така необходимите кадри за туризма. Това да залегне в изготвянето на учебните планове, по време на учебната година и при обучението на външни кадри от страна на структури на БХРА по програми на МТСП за обучение, квалификация и преквалификация на кадри, настояват от асоциацията.

Според БХРА е необходимо непрекъснато да се издига имиджът на професиите по специалностите в туризма. Затова според тях е необходимо практики, стажове, състезания да се провеждат във висококатегорийни бази, които да впечатляват учениците. А практиките в гимназиите по туризъм да се съсредоточат през юни и септември, а не както сега – през седмицата няколко учебни часа. И да се се провеждат в реална среда – в обекти в туристическите комплекси. Тези практики да се заплащат от бранша в размер на минимална работна заплата. Това според БХРА ще има и огромен социален ефект, тъй като ще е в помощ на семействата на тези ученици.

Всички средни държавни училища трябва да имат задължение за практика минимум един месец, която се провежда в обектите на бранша и се заплаща от бранша. След като държавата плаща обучението, нормално е учещите да имат задължение към обществото, подчертават от БХРА.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com