плаж море
снимка: varna.news

Световна награда за смелост получи наш моряк

Българският моряк Едуард Тавитян получи награда от Международната морска организация за изключителна смелост. Той бе номиниран от българското правителство във връзка със забележителната отдаденост и професионализъм при спасяването на човешки живот.

На 9 октомври 2019 г. Едуард Тавитян, инженер на борда на канадски ферибот, се хвърля в бурните води на океана, за да спаси паднал зад борда пасажер. Инцидентът става край Халифакс, а медиите в Канада определят българина като герой.

Едуард Тавитян е роден във Варна. Завършил е специалност „Корабни машини и механизми“ в Техническия университет. Плавал е като механик в различни наши и чужди компании. От 18 години живее в Канада.

Морското спасяване е една от най-доблестните човешки постъпки, се посочва в мотивите на международната организация за връчване на наградата.

В писмо до Изпълнителна агенция „Морска администрация“ генералният секретар на Световната организация Китак Лим изрази признателност на българското правителство за номинацията на достоен кандидат за годишните награди.

По този повод министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков се обърна към българските моряци с благодарност за високите морални стандарти и хуманно отношение, дори когато са в ситуации на риск за собствения си живот.

Прочетете също

Защо ГЕРБ избира компрометирани хора за водачи на листи?!

Борисов явно разчита на късата памет на своите избиратели, за да пробута късата си скамейка …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com