пари

Стотици милиони са нужни за ремонт на скривалищата у нас

Според директорът на пожарната Николай Николов вероятно ще струва стотици милиони възстановяването на укритията в страната. По думите му в последните години не са били отделяни достатъчно средства за подобряване на състоянието на скривалищата в страната, а само колкото да се поддържат.

Той посочи, че предстои да се направи анализ и се водят разговори с Асоциацията на етажната собственост, архитекти и проектанти, за това какво е необходимо, за да бъдат приведени убежищата в по-добра готовност и колко ще струва. След това ще се бъде предложено на правителството да вземе решение. По думите му е възможно кабинетът да реши да отпусне аванс и ремонтът да започне по-рано.

Годните скривалища у нас са 292, като в следващите седмици броят им ще се увеличава, каза Николов и обясни, че са изпратени указания на кметове и областни управители да ги подобрят.

По думите на Николов в тези 292 обекта, годни за употреба, могат да се поберат по норматив 200 хил. души, а при нужда два пъти повече. Той обаче припомни, че всяка една сграда строена след 60-те години на 20 век у нас, особено панелните, имат помещения, в които гражданите могат да се укрият при опасност. Николов допълни, че почти под всички училища и много близо до детските градини има укрития, както и че състоянието на убежищата на големите фирми е много добро.

Като основна задача Николов определи нуждата да се установи собствеността на обектите за укритие, за да се знае кой има отговорност да ги поддържа. Причината е, че когато част от тях са строени без документацията или тя е била засекретена и не е ясно къде е. Николов отбеляза добра практика общински укрития да се отдават под наем за кафене или фитнес, което носи приходи за поддържката им. Той посочи, че държавата може да вземе решение част от скривалищата да бъдат дадени на общините точно с такава цел.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com