Скандално: Служебният кабинет опитва да „купува“ гласове чрез ББР

„Даването на изгодни кредити единствено в полза на държавната администрация прилича на опит за организиране и „купуване“ на гласове.“, заявяват от  „Продължаваме Промяната – Демократична България“ във връзка с плана ББР да предоставя нисколихвени или безлихвени кредити за работещите в бюджетни организации.

За този план обяви публично по БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, като от ПП-ДБ са категорични, че в това предложение няма нито финансова логика, нито социална нужда определени категории граждани – държавните служители в този случай – да бъдат подпомагани от държавата за сметка на всички останали граждани.

Опитите ББР да се използва като касичка за верни кадри и приятели на определени политически кръгове не са от вчера. Преди 3 години Промяната започна с промяна в модела на управление на ББР – беше пресечена престъпната практика на ръководствата, назначени от правителствата на ГЕРБ, да предоставят кредити за милиони без обезпечения на малко на брой лица със съмнителен шанс да ги изплатят, посочват от ПП-ДБ.

Като служебен министър на икономиката Кирил Петков разкри, че ББР е дала близо 1 млрд. лева само на 8 фирми, като над 500 млн. лв. от тях са получени от фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с Делян Пеевски.

Кредити за насърчаване на малки и средни предприятия отсъстваха. Подадохме няколко сигнала в прокуратурата, по които все още текат разследвания. Към днешна дата част от фирмите са обявили официално, че няма да могат да възстановят получените средства, коментират от ПП-ДБ

Съгласно закона и устава на Банката нейната цел е да насърчава икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, а не да служи за безплатно финансиране на физически лица. ББР няма социална функция, а трябва да развива икономически потенциал на България.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com