Синя България – новата патерица на ГЕРБ, сервирана с парите на Пеевски

Бойко Борисов отчаяно се нуждае от нов смокинов лист, който да прикрие срама от хватката с Пеевски, от която сам не може да се измъкне. И както винаги досега, посяга към “дясната” общност, за да го легитимира като евроатлантик, въпреки че действията му показват точно обратното.

Новото “дясно” обединение “Синя България” (или “Синя София” – познати от последните местни избори) се заявява, подобно на десетки други малки партийки, като алтернатива на статуквото и обединител на “десните партии”, но под повърхността му прозират скелети от НДСВ, проруски нагласи и директни връзки с руски агенти.

Какво свързва хората от “Синя България” с ГЕРБ?

  1. Когато Реформаторският блок се разпада и Христо Иванов напусна кабинета, след подмяната на съдебната реформа, за която той се бори, представителите на Синя България, начело с Петър Москов (“Синя България”) остават в този кабинет и продължават да бъдат параван на Борисов.
  2. “Синя България” се яви на местните избори избори преди няколко месеца като “Синя София”, начело с Вили Лилков. Те заявяваха, че ще бъдат алтернатива – но всъщност подронваха избора на Васил Терзиев под диктата на ГЕРБ. Резултатът: Синя София няма и едно гласуване в СОС, което да се отличава от ходовете на ГЕРБ. Те не потърсиха обединение ПП-ДБ, чиито гласове размиха, а по много естествен път се пришиха към ГЕРБ, където е тяхното място.
  3. Любопитен акцент е, че към синята формация поиска да се присъедини и Цветан Цветанов с неговата “Републиканци за България”, но му отказаха, въпреки че преди две години той си партнираше в коалиция с КОД на Москов. В политическите среди това се тълкува като зависимост на “Синя България” от Борисов, който е в тежки отношения с Цветанов и блокира политическата му кариера.
  4. Не по-малко изненадваща и странна в коалицията е появата на лидерски позиции на бившата водеща на новините в Нова ТВ Цвета Кирилова, която преди години се спрягаше като близка до Борисов. В социалните мрежи за Кирилова хората се сещат от дружеските й снимки с президента Румен Радев и от бутафорния и тотално провален опит да се кандидатира преди време за президент, издигната от неизвестен инициативен комитет. ​Днес Кирилова е водач на листата на Синя България за европейските избори.

Скелети от НДСВ и проруски нагласи сред “евроатлантиците’

Двигатели в коалицията “Синя България” са бивши министри на кабинета Борисов 2 – Петър Москов и Николай Ненчев. Въпреки вътрешната съпротива, в коалицията бяха допуснати НДСВ, което първо легитимира ​ДПС и БСП във властта с две поредни правителства. Странно е, че НДСВ се присламчва към “евроатлантическата” Синя България, която се декларира като проевропейска и пронатовска, антируска и в подкрепа на Украйна, а патронът на НДСВ Симеон Сакскобурготски открито подкрепя руската позиция за войната срещу Украйна, никога не е застанал на страната на Киев, приема руския посланик Елеонора Митрофанова, подкрепя и руската доминация в БПЦ.

Връзките с руски агенти 

Другата странна формация в “Синя България” е партия “Консервативна България”, водена от Борис Ячев. Реално това е прекръстената националистическа формация НФСБ на Валери Симеонов. Ячев бе дълги години негов заместник в Националния фронт за спасение на България и депутат от същата формация. Именно чрез НФСБ, Ячев и Валери Симеонов бяха на два пъти  в коалиция с открито путинстката партия Атака и русофилското ВМРО на Каракачанов – обявен за агент на ДС. За Никола Янков се знае и че е съдружник с дясната ръка на Денис Ершов, който заедно с Майкъл Чорни беше изгонен от Национална служба „Сигурност“ от страната за действия, застрашаващи националната сигурност. Беше изгонен за същото, за което ДАНС изгони през септември 2019 г. ген. Леонид Решетников и олигарха Константин Малофеев.

Още путинофили и връзката с Пеевски

Напрежение в новата коалиция се създаде и с обявяването за говорител на коалицията на Виктор Блъсков, син на кредитния милионер, издател на различни медии, близък до банкера Цветан Василев и задкулисието на прехода Петьо Блъсков. Той е издадел и на “Труд”, където Делян Пеевски диктува всеки ред. Младият Блъсков досега не беше свързван с конкретна политическа формация, но се славеше като участник в “Кръг Квадрат”, заедно с крайния путинист и противник на ЕС и НАТО Явор Дачков. Не случайно Виктор, представящ се като краен консерватор, е и чест гост на друг путинофил Мартин Карбовски. Хората помнят добре и снимката на таткото Блъсков с героя от Магнитски Делян Пеевски. Именно това наложи Блъсков да бъде скрит за известно време, а кампанията му за евродепутат и депутат да е доста по-тиха и премерена.

Всички тези неизвестни навяват съмнения, че вероятно става дума за хибриден проект, зад който стоят Борисов и Пеевски, а целта е да бъдат откъснати гласове от ПП-ДБ, но да се обере и вотът на разочаровани от ГЕРБ. “Синя България” най-вероятно няма да влязат в парламента. Дори най-смелите социологически проучвания има дават максимум 3%. Единственият резултат от срамното им съществуване е че ще отлеят гласове от единствената реална за Борисов и Пеевски опозиция – ПП-ДБ, което на тях им е достатъчно и си заслужава да продължава да налива пари.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com