полиция

Създават нов орган за борба с домашното насилие

Нов орган за борба с домашното насилие и национален регистър на жертвите са само част от предложените промени в едноименния закон. Правосъдното министерство публикува за обществено обсъжданите предложените идеи.

От ведомството се обосновават, че предлаганите изменения ще спомогнат за по-ефективното справяне с проблема. А новият национален орган ще е отговорен за формулирането, прилагането и оценката на политиките и координацията на действията по превенция и защита от домашното насилие. А в Централен регистър ще влизат и случаите на български граждани, потърсили помощ и подкрепа.

От правосъдното министерство признават, че предложените изменения са заради изострянето на този проблем в условията на пандемията. Измененията са продиктувани от необходимостта да се отстранят слабости и пропуски в действащата нормативна база и за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека.

Сред основите цели на законопроекта са разширяване на кръга на лицата, имащи право на защита, разширяване на кръга на мерките за защита и определяне на ефективни мерки както спрямо пострадалите лица, така и спрямо извършителите, както и разширяване на програмите за превенция и специализираните услуги за защита на лицата, пострадали от домашно насилие. Приоритет е осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица и оптимизиране на производството за налагане на мерки за защита от домашното насилие.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com