Само един от пет българи би се ваксинирал срещу COVID-19

Едва 23,2 на сто от българите биха се ваксинирали срещу COVID-19, сочат данни на „Екзакта“, според които 41,1 на сто не биха го направили, а 35,7 на сто се колебаят и, за да решат дали да се ваксинират, се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия.

Изследването е правено по метода „лице в лице“ сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Склонни да се ваксинират са мъже, хора на възраст между 40 и 60 години и жители на столицата. Ваксина не биха си сложили жителите на от градовете-областни центрове.

Голяма част от хората одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас от 27 ноември до 21 декември, а 20,4 на сто са против тях. Против мерките са най-често млади хора на възраст под 30 години , нискообразовани и бедни . Най-много противници на мерките има сред живеещите в градовете-областни центрове и сред жителите на малките градове на страната.

Девет от десет човека спазват мерките, като по-често нарушителите са мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата.

70 на сто вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19 у нас.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com