плаж Варна
снимка: varna.news

Радар в Шумен ще помага за борба с градушките и над Варна

През активния сезон по градозащита тази година ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на страната със седем метеорологични радарни станции, оборудвани с нужния софтуер.

За тази цел до края на май предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар. Той ще бъде разположен в Шумен. Благодарение на него ще се осъществява по-добър радарен мониторинг на атмосферата над Североизточна България, обявиха от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Активният сезон по градозащита в страната ще стартира утре. Агенцията разполага с 17 731  противоградови ракети за осъществяване на операции по изкуствени въздействия. 

Само през последните две години защитаваната от градушки територия бе увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка. За този период бяха въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки, с цел опазване на земеделската продукция.

В началото на май предстои да стартира и пилотният проект за противоградова защита със самолети, която ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com