Проверяват земеделците с доходи над 50 хиляди лева

От местния офис на НАП напомнят на физическите лица, че при получаване на повече от 50 хиляди лева доход за последните 12 месеца, задължително трябва да се регистрират по ДДС в 7-дневен срок от надвишаването на сумата. В голямата си част това са производители на селскостопанска продукция.   

На облагане подлежат доходи от наем,  консултантски възнаграждения, доходи от граждански договори, от продажба на селскостопанска продукция и др. Лицата, които не се съобразяват със законовото изискване, се регистрират служебно от НАП, като освен дължимия ДДС им се начисляват и лихви.

След изтичането на сроковете за деклариране на доходите и подаване на коригиращи декларации инспекторите по приходи от НАП Варна извършват проверки.

До момента варненските инспектори са регистрирали служебно по ДДС  2 184 физически лица.

В НАП Варна се извършват и проверки на  фирми, които  не  изпълняват разпоредбите на ЗДДС, като не внасят или внасят със закъснение  ДДС, а някои от тях  не подават справка-декларация за дължимия данък. От началото на 2021 година, поради системно нарушаване на ЗДДС, 565  фирми са служебно дерегистрирани. С влизането в сила на актовете за дерегистрация се отнема правото на фирмите да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com