Част от Варненското златно съкровище
снимка: Археологически музей - Варна

Проверяват има ли още злато във Варненския некропол

През 2021 г. се очаква да бъдат възстановени разкопките на част от Варненския халколитен некропол. Това коментира за Радио Варна Яни Янев от едноименното сдружение.

Очакванията са да бъдат намерени и нови неща, защото има немалко разкопани гробове в некропола, където в началото на 70-те години на XX век беше намерено най-старото обработено злато в света, датирано между 4600 и 4200 години преди н.е. (т.е. на около 6500 години).

Липсата на интерес от иманярите ми подсказва, че в останалата част от неразкопаните гробове вероятно няма злато. Но дори и в този случай, там могат да бъдат намерени изключително интересни неща, свързани с живота на предците ни, с бита, културата, медицината, коментира Янев.

Още повече, че животът в селището, свързано с халколитния некропол, е просъществувал около 1000 години.

Идейната визия за това как ще бъде социализиран теренът, върху който е разположен некропола е вече готов. Теренът вече също е изцяло публична държавна собственост. Възстановена е и геодезичната мрежа – за това, което вече е проучено при откриването на некропола и златното съкровище от него, както и за това което предстои да бъде направено.

През миналата 2020 г. имаше и акции за разчистване на терена, който се пада в Западната промишлена зона, припомни Янев.

Златното съкровище от Варненски халколитен некропол е открито през есента на 1972 г. при прокопаване на траншея за кабел. Съкровището представлява 6,5 килограма златни предмети с проба 23 карата. Древните гробове са разположени на площ от 7 дка.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com