Протест пред МС за Черноморието
снимка: БТА

Протест пред МС срещу застрояването на Черноморието

Природозацищтници протестираха пред Министерския съвет срещу застрояването на Черноморието. Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия.

Въпреки, че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на обнародваната вече в Държавен вестник спорна заповед, от коалиция „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ виждат трайно решение срещу незаконното строителство, само ако бъдат спрени т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци, предаде Дарик.

С плакати „Долу ръцете от Камчийските пясъци”, „Долу ръцете от българската природа” , „Само босите ни стъпала не разравят пясъчните дюни” десетки защитници на природата протестираха пред сградата на Министерския съвет.

За да бъде спасен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас, еколозите настояват за разваляне на незаконните заменки, които по думите им са облагодетелствали преди 2009 г. видни бизнесмени с евтини крайбрежни имоти. Природозащитниците призоватат частните лица да получат обратно горите си в Централна и Западна България, а Камчийски пясъци да стане отново държавна собственост.

Протестиращите припомниха последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието. Според тях въпреки отменената от екоминистъра спорна заповед, с която се отменя забраната за строежи в защитена зона Камчия, на практика никой от властта не е казал, че строителството наистина ще спре.

Природозащитниците твърдят, че със заменки тези територии са закупени от фирми, а ВАС е отменил защитената местност с абсурдни мотиви, след което изпълнителната власт е актувала тези територии като земеделска земя. По този начин дюните стават земеделска земя 10 категория, заявиха природодзащитниците и допълниха, че според тях това се прави, за да може тези терени да бъдат застроени.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com