президент
Снимка: стоп кадър Фейсбук

Президентът проведе консултации с партии извън НС

Президентът Румен Радев проведе консултации с партии извън НС – ДБ, „Има такъв народ“, „Изправи се.бг“ и „Отровното трио“, както и с партия „Възраждане“ във връзка с предстоящите избори.

По повод машинното гласуване държавният глава е предложил да има контролна разписка да има не само баркод, а изписана партия, за която си гласувал. Така по думите му всеки може да провери за какво е гласувал и ще бъде гаранция за надеждността на вота.

Да бъде създадена гражданска ЦИК, която да наблюдава паралелно организацията на изборите, изборния процес и дори да извърши паралелно преброяване на вота, е предложила лидерът на „Изправи се.бг“ Мая Манолова.

По думите на Манолова датата 28 март за провеждане на парламентарните избори е подходяща. Категорично не се налага отваряне на Изборния кодекс, а ЦИК може да създаде правила за провеждане на изборите, да не бягат от отговорност, е казала още тя.

От „Има такъв народ“ са заявили, че за тях датата на изборите не е от значение. По този повод зам.-председателят на партията Тошко Йорданов се е обърнал към президента с думите, че отговорността е негова и няма как да се прехвърли на някой друг. „Искрено се надяваме да не се повлияете. Ясно е, че управляващите са изключително шумни, кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но се надяваме, че ще вземете решение, което е необходимо и полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, независимо коя е тя.“, допълнил той.

От ДБ са поискали повече медийно присъствие преди изборите и онлайн излъчване по време на вота. Както и да може партии и независими граждански организации да одитират машините за гласуване, както и да се приеме гласуването по пощата, за което имат изготвен законопроект. От партията са поискали още да бъде създаден здравен протокол и възможно по-скоро той да бъде оповестен, като в него да се обяснява какви мерки срещу епидемията да спазват членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com