избори

Президентът обсъди с ГЕРБ, БСП и ДПС изборите

Държавният глава Румен Радев проведе срещи с трите най-големи, парламентарно представени партии в страната – ГЕРБ, БСП и ДПС във връзка с предстоящите избори. Предстоят разговорите с „Воля“ и АТАКА.

Президентът Радев заяви, че Изборите за първи път ще бъдат в условия на пандемия и изискват специално отношение и повишена отговорност от институции, партии, обществени организации, всички политически субекти, за да бъдат гарантирани здравето на българските граждани и тяхното конституционно право на глас, както и да бъде гарантирана прозрачност, честност и доверие в изборния процес.

По време на консултациите с ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че нито електронно, нито гласуване по пощата може да бъде организирано в рамките на два месеца. Според държавния глава обаче все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и правото на глас на българските граждани зад граница.

Вицепремиерът поиска президентът възможно най-скоро да обяви датата за изборите, а Радев отговори, че ще обяви датата преди крайния срок.

При разговорите председателят на НС Цвета Караянчева каза, че опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите  на вот, който все още не е проведен, е много опасно. По думите й в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че едва  ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че бъде компрометиран изборния процес и ще бъде опорочен вота. Според нея тези твърдения водят до недоверие в изборния процес и добави, че изборите не ги прави ГЕРБ, а институциите, местната власт, партиите, нпо-тата и гражданите.

На срещата с БСП президентът Радев заяви, че той и вицепрезидентът никога не са давали някакъв повод, че имат особено отношение или раздор с БСП.

От своя страна БСП подкрепя идеята на държавния глава гласуване по пощата, което да бъде придружено с активна регистрация. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обаче заяви, че е левицата е против гласуването в два дни. По думите на Нинова БСП е готова за избори по всяко време. Според нея машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че в технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да се гарантира  животът и здравето на българските граждани и провеждането на честни избори.

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com