mask
снимка: pixabay.com

Предлагат епидемична обстановка още два месеца

Предвижда се удължаване на извънредната епидемична обстановка с още два месеца, каза за бТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той уточни, че предлага тази възможност, но ако не срещне подкрепа, нито една от мерките няма да може да продължи. Така всеки ще може да влиза в страната както поиска или пък никой няма да носи предпазни маски, обясни Кацаров.

Други мерки, които се предвиждат са безплатни тестове на пристигащите в България, да се увеличи възрастта на децата, за което не се изисква PCR тест при влизане у нас.

За съжаление, ние нямаме никакви данни колко души в нашата страна са се срещали с вируса. Между 1 и 10 юни ще проведем широко мащабно проучване, съчетано с анкетно проучване, а на базата на резултатите от него ще може да се направи реална прогноза, обясни министърът.

Експертите очакват, че ако хората не се ваксинират през лятото, през есента може да ни залее нова вълна.

Националният оперативен щаб не е необходим за управление на кризата, той беше една работна група към министър-председателя.

Запитан за мерките, свързани с туризма на прага на лятото, Кацаров съобщи, че едно от нещата, които обсъждат и които иска туристическия бранш е да се организират безплатни тестове на хора, които влизат в България, както и да се повдигне възрастта на децата, за които не се изискват PCR тестове – в момента тази възраст е 5 години.

Не мисля, че нов щам на вируса може да обърне картината. Ние не сме остров, рано или късно, новите щамове ще дойдат и в нашата страна, коментира още д-р Кацаров и съобщи, че с директора на Центъра за заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев са говорили да се търси по-активно нови щамове.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com