присъда убийство Варна
снимка: pixabay.com

Потвърдиха присъдата на обвинен за убийство и изнасилване на приятел

Върховният касационен съд потвърди наказанието от 18 години затвор за 38-годишен мъж за бруталното убийство и изнасилване на негов приятел от детството.

Тричленен състав на Върховния касационен съд остави в сила присъдата от 24 януари тази година на Апелативен съд – Варна, с която 38-годишният Венцислав Апостолов бе осъден на 15 години „лишаване от свобода“ за това, че умишлено умъртвил 34-годишния Явор Йорданов, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Апелативните магистрати го признаха за невиновен и го оправдаха по повдигнатото му обвинение за извършване на действия на полово удовлетворение с лице от същия пол с употреба на сила.

Според обвинителния акт вечерта на 13 февруари 2019 г. възникнал конфликт в апартамента на Венцислав. Поводът за скарването между него и приятелката му станало присъствието на Явор. Разбрал за това, подсъдимият започнал да нанасял удари с ритници и юмруци и с дървена тояга по цялото тяло на Явор. Венцислав се възползвал от безпомощното състояние на жертвата си след побоя и го изнасилил. След това захвърлил тялото му в тревна площ до блока. На следващия случаен минувач забелязал легналия мъж и се обадил на тел. 112. Явор починал на път за болницата.

Делото във ВКС бе образувано по касационен протест на прокуратурата и касационни жалби на подсъдимия Апостолов и защитника му. С въззивната присъда на Апелативен съд – Варна първоинстанционната е изменена в частта за размера на наказанието за убийството, като е увеличено от 15 на 18 години „лишаване от свобода“. За извършените действия на полово удовлетворение с лице от същия пол при употреба на сила подсъдимият е признат за виновен и осъден на 7 години „лишаване от свобода“. Определено е едно общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на 18 години.

Тричленният състав на ВКС намира протеста и жалбите на подсъдимия и защитника му за неоснователни.

Касационната инстанция не приема за основателно съмнението, изразено в жалбата на подсъдимия, за безпристрастност на предходните съдебни състави. Върховните съдии не приемат за основателни твърденията в протеста и жалбите за явна несправедливост на наложеното наказание. Въззивната инстанция е извършила преценка на всички релевантни за наказателната отговорност на Венцислав Апостолов обстоятелства и е приела, че наказанието, което първата инстанция е наложила за извършеното убийство от 15 години е индивидуализирано неправилно към минимума поради наличието на доказателства, сочещи на висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, на два квалифициращи признака на престъплението и поради факта, че жертвата е приятел на подсъдимия и е с психически проблеми. В мотивите на тричленния състав на ВКС се казва, че изпълнителното деяние характеризира личността на извършителя като жесток, безцеремонен и садистичен човек и затова апелативният съд е упражнил правомощията си и увеличил с 3 години наказанието. По същите съображения определил наказанието за извършването на действия на полово удовлетворение с лице от същия пол при употреба на сила в размер на 7 години, като наложил едно общо наказание – 18 години „лишаване от свобода“.

Искането на прокуратурата за увеличаване на наказанието за убийството на 20 години е обсъдено с нужното внимание от върховните съдии. Според тях в протеста не са посочени допълнителни отегчаващи отговорността обстоятелства, които да не са били взети предвид при определяне на наказанието от въззивната инстанция. Санкцията, за която прокурорът настоява, предполага неправилна или непълна преценка на значимите за наказателната отговорност обстоятелства, каквато ВКС не констатира.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com