Съдебата палата във Варна
снимка: varna.news

Постоянен ареста за мъж, обвинен в пране на пари от компютърни престъпления

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 49-годишния Николай Н. Той е обвиняем по досъдебно производство за изпиране на пари, придобити чрез компютърно престъпление. 

Според обвинението през 2019 г. Николай е участвал в престъпната схема, заедно с 41-годишния Атанас В., който беше задържан в ареста през юли 2019 г. Според държавното обвинение придобитата чрез компютърна измама и данъчни престъпления сума е 411 750 лева.

В престъпната схема била използвана фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество се разпоредил с цялата сума. Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама. 

Действия по разследването били извършени във Варна, Пловдив, Добрич и Провадия.

На 14 юли 2019 г. спрямо Николай е взета мярка на неотклонение „парична гаранция“ в размер на 30 000лв., която обаче той не внесъл в указания срок.  

Това станало повод държавното обвинение да поиска определянето на нова мярка за неотклонение. Пред съда представителят на прокуратурата представи справка за съдимостта на лицето, от която е видно, че мъжът има присъди за престъпления от общ характер и множество криминалистични регистрации, вкл. за измами.

Съдът прецени, че е налице реална опасност мъжът да се укрие, предвид   факта, че не пребивава на обявените от него адреси. Заради тежестта на обвинението и обществената опасност на деянието, вероятността 49-годишният мъж да извърши престъпление също е реална. 

Прочетете също

Страшен удар: 300 килограма дрога в Гърция

Над килограма кокаин са открили пристанищните служби в гръцкото пристанище Пирея, скрити в два контейнера …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com