кораб море Варна
снимка: varna.news

Поскъпна транспортът на стоки от Китай до Европа

Разходите за доставка на стоки от Китай до Европа са се увеличили повече от четири пъти през последните 8 седмици, достигайки рекордно високи стойности, тъй като недостигът на празни контейнери, произтичащ от пандемията, нарушава световната търговия. Това пише Файненшъл таймс.

Разходите за доставка на 40-футов контейнер от Азия до Северна Европа са се увеличили от около 2000 долара през ноември на повече от 9000 долара, според спедитори и вносители.

Хиляди празни контейнери останаха блокирани в Европа и САЩ през първата половина на 2020 г., когато корабните линии отмениха стотици пътувания, тъй като блокирането заради коронавируса предизвика внезапно забавяне на световната търговия. Когато търсенето на западни стоки от азиатски произход се засили през втората половина на годината, конкуренцията между спедиторите за налични контейнери доведе до скок на товарните цени.

Задръстванията в пристанищата допринасят за по-високи цени, като корабните линии начисляват допълнителни такси, за да компенсират по-дългото време на изчакване, се посочва още в публикацията.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com