Портних отдава спортен комплекс „Владиславово“ на цената на апартамент в краен квартал

Кметът Иван Портних замисля да отдаде под наем за срок от 10 години спортния комплекс „Владиславово“ за скандалната цена от 790 лева на месец. Само седмица преди да му изтече мандата, на 20 октомври т.г., той е подписал заповед за провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на мащабното съоръжение.

Конкурсът трябва да се проведе на 13 ноември, тоест седмица след балотажа. Стартовата цена за наема на комплекса обаче е скандално ниска и ощетява публичния интерес, коментират експерти. За да построи съоръжението през 2020 г., общината е теглила заем в размер на 7,2 милиона лева. Затова предлаганата начална цена от 790 лева месечен наем е нищожно ниска в сравнение с тази, която трябва да изплащат варненци за многомилионния заем.

Изчисленията сочат, че за да се изплати заемът при този нисък наем, ще са необходими 750 години. Вноската за отдаването на комплекса едва ли би покрила дори лихвите по борча. Отделно може да се стигне и до стотици хиляди левове загуби за града и общината.

Портних е замислил да отдаде спортния комплекс на цената на наем на един апартамент в краен квартал, обобщават експертите.

Такава ниска икономическа възвръщаемост от толкова скъпо съоръжение е недопустима в днешната пазарна икономика. По документи спортният комплекс „Владиславово“ е предназначен за практикуване на различни видове масов спорт на жителите на района. Дошлият на откриването през 2021 г. премиер Бойко Борисов казва, че всичко това се прави в условията на пандемия – стадиони, игрища, зали, площадки, за да могат хората да ги ползват. На площ от 30 дка са изградени модерна спортна зала с 280 места и подземен паркинг. В комплекса има футболно игрище, игрища за футбол на малки врати, за баскетбол, волейбол, два тенис корта, алея за бягане, зона за каране на ролери, фитнес на открито.

Според хората от района обаче, две години по-късно, комплексът не функционира напълно и само част от него работи. Жителите на квартала се оплакват, че не могат да го ползват, защото не е със свободен достъп. Какво ще стане, когато има наемател, никой не смее да прогнозира. Опасенията са, че след 10 години експлоатация, спортният комплекс „Владиславово“ ще е значително амортизиран и не е ясно какво тогава ще е финансовото му бъдеще. Отделно буди сериозно съмнение бързината на подписването на кметската заповед – само седмица преди местния вот и пет дни преди да влезе в длъжност Пейчо Пейчев.

Действията на Портних говорят за задкулисни договорки и напомнят на други негови скандални схеми в града като комисионите от паркингите или пък историята с обучението на сина му в швейцарски колеж за 300,000 лв. на година.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com