Проф. Пимпирев и началникът на ВВМУ флот. адм. Боян Медникаров

Полярник номер 1 става почетен професор във Варна

Първият българин, развял националния ни флаг на най-южната точка на Земята, ще бъде обявен за „Почетен професор“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Признанието проф. Христо Пимпирев ще получи официално в петък, 8 октомври, след което по традиция ще засади дърво в района на Морското училище

ВВМУ и Българският антарктически институт са част от Консорциума „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Обединението стопанисва първия български военен научноизследователски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“, който бе кръстен това лято във Варна. Корабът ще плава под военноморски флаг и ще бъде в състава на ВВМУ. 

Проф. д.н. Пимпирев е роден през 1953 г. Българският учен и полярен изследовател е доайен на българската арктическа програма и участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/1988 г.  Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в Колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика.  

Той е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013 г. Проф. Пимпирев стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс.  

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com