строеж

Почват проверки по офисите

Главната инспекция по труда започва засилен контрол по въвеждане на противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 в предприятията.

Акцент в проверките по мярката ще бъде и изпълнението на задълженията на работодателите, свързани с правото им да получават компенсации срещу запазване на заетостта.

С цел подобряване условията на труд и гарантиране в по-висока степен на живота и здравето на работещите, интензивни проверки ще бъдат извършвани и в предприятия с високо ниво на трудов травматизъм. В обекти с рискови производства и дейности се запазва и периодичният контрол, който се осъществява в тях от един до четири пъти в годината съобразно нивото на риска на дейността.

В списъка на обектите, подлежащи на периодичен контрол са включени 35 групи производства и дейности от миннодобивната промишленост, нефто- и газодобива, химичната промишленост, металургията, силикатната промишленост и др.

Интензивни проверки ще има и в строителството и в селското стопанство, които остават сред най-рисковите дейности както по отношение използването на недеклариран труд, така и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Предвид сериозните негативи, които недекларираният труд носи за работещите в частност и за обществото като цяло, превенцията на използването му е друго направление, в което е планиран засилен контрол.

Икономическата криза увеличава риска от използване на недеклариран труд.

Само сключеният писмено трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите, може да гарантира трудовите и осигурителните права.

Тази година ще бъдат проверени и над 2000 обекта, които са оценени като високорискови по отношение цялостното прилагане на трудовото законодателство.
   

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com