Почти половината медици искат да си сложат ваксина срещу Covid-19

Близо 48% от служителите на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес  за поставяне на ваксина срещу Covid-19, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на заседание на здравната комисия в НС. По думите му в началото на следващата година се очаква първата пратка от ваксината.

Във връзка с личните предпазни средства, които се използват в борбата с Covid-19, проф. Ангелов коментира, че в складовете има ръкавици за малко повече от месец. Той обаче допълни, че Министерството на здравреопазването ще подпише договор за доставка на допълнителни бройки. По думите му това е проблем в световен мащаб.

Министърът успокои, че от останалите предпазни средства има осигурени наличности за период от 3 до 6 месеца. Той посочи също така, че директорите на здравните заведения имат задължение да подсигурят предпазни средства за персонала.

Проф. Ангелов каза, че до 21 декември се очакват да бъдат доставени още 20 нови линейки по проекта за модернизация на спешната помощ.

По време на заседанието на парламентарната комисия министърът коментира, че 20 млн. евро, европейски средства, ще бъдат достатъчни за закупуването на един медицински хеликоптер, оборудван с апаратура от най-висок клас и за обучение на летците. По думите му за България са нужни два такива хеликоптера.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com