компютър

Печалбата от продажба на лични вещи в интернет не се облага

Гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми от продажба на лични вещи в интернет, които не са били придобити с цел продажба, съобщават от НАП.

От 16 март 2021 г. агенцията припомня, че пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги.

Гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Като те ще трябва да преценят  дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност.

 При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират, допълват от НАП. И отбелязват, че сумите се декларират и когато физическо лице получава доходи от от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com