Градски транспорт автобуси
снимка: varna.news

Колко да струва билетът за автобус във Варна?

Оживени дебати предизвика новата Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна. Повече от два часа продължиха разискванията по време на онлайн заседанието на ресорната комисия към Общинския съвет, която не можа да излезе със становище. Въпросът ще бъде внесен за обсъждане от местния парламент.

Във фокуса на дискусията бяха цените на билетите и картите, основно за крайградските зони, заради намерението таксуването да се осъществява според времетраенето на пътуването, а не според изминатото разстояние. Пред съветниците директорът на ОП ТАСРУД Крум Крумов обясни защо е избран този принцип.

„Според всички специалисти не е нормално град като Варна да има 7-8 зони, при условие че времето за пътуване по най-дългата и най-натоварената линия в момента е 55 минути. Принципът със зонирането означава, че влизайки с картата си в превозното средство, ще трябва да изберете през валидатора 7 опции, което би затруднило пътуващите. Целта е гражданите, които ползват обществения транспорт, да бъдат максимално улеснени“, изтъкна Крумов.  

Решено бе финансовата част на превозните документи да бъде обсъдена от комисията „Финанси и бюджет“, а транспортната комисия да се съсредоточи върху реда и условията за пътуване в обществения транспорт.

Новата наредба предвижда въвеждането на нови времеви билети. Пътниците ще могат да ги използват в рамките съответно на 90 и 120 минути с неограничен брой прикачвания по всички линии. Друга новост е целодневният билет. Предвижда се срещу сумата от 4 лв. жителите и гостите на града ще могат цял ден да се возят в градския транспорт.

В резултат на въведената автоматизирана система билетите и картите ще се два вида – на хартиен носител и електронни. Те ще могат да се купят от:   машините за продажба на билети в превозното средство и извън него (по спирките); от пунктовете за продажба и зареждане на карти и от разпространители по договор с Община Варна.

В случаите на неработеща машина за продажба на билети в автобуса/тролейбуса шофьорът ще издава т.нар. извънреден билет за пътуване (системен бон). На документа ще има посочено времетраене, през което ще са разрешени неограничени прекачвания на други превозни средства.

Предвижда се глобата за нередовен пътник, която сега е 3 лв., да стане 30 лв. Контрольор ще му издава билет с валидност 60 минути, като през този период той ще има право на неограничени прекачвания. Ако пътникът откаже да си купи такъв билет, той  ще трябва да слезе на следващата спирка и длъжностно лице ще му състави акт за установяване на административно нарушение. Глобата в този случай ще е 50 лв., е заложено още в проектодокумента.

В новата наредба са регламентирани и условията за пътуване в градския транспорт. Всеки пътник има право да превозва безплатно до 2 броя ръчен багаж, включително музикални инструменти, като сборът на трите измерения за всеки от тях не трябва да надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет.

Домашните любимци ще могат да пътуват безплатно само ако са поставени в клетка с размери до разрешените за безопасен превоз на ръчен багаж и при условие, че не представляват заплаха за останалите пътници. По предложение на председателя на транспортната комисия Венцислав Сивов бе прието кучета, регистрирани съгласно изискванията на Наредбата на Общински съвет – Варна за обществения ред, да имат право с билет да пътуват в обществения транспорт. Собственикът ще трябва да го води любимеца си на къс, неразтеглив повод и с намордник и да носи със себе си регистрационните му документи. Безплатно ще могат да се возят само полицейски кучета и кучета-водачи, както и техните придружители.

Прочетете също

Защо ГЕРБ избира компрометирани хора за водачи на листи?!

Борисов явно разчита на късата памет на своите избиратели, за да пробута късата си скамейка …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com