Хитрино

Отложиха за февруари делото „Хитрино“

Варненският апелативен съд отложи разглеждането на делото за влаковата катастрофа в Хитрино за 22 февруари. Съдебният състав прецени, че е нужно събиране на писмени доказателства, след като поверениците на частните обвинители изразиха съмнения за пристрастност на част от вещите лица, извършили по-голяма част от експертизите на първа инстанция.

Ще бъде изискана справка от Министерството на образованието и науката за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Адвокатите на подсъдимите поискаха назначаване на допълнителни съдебно-технически експертизи, които да бъдат извършени от вещи лица извън територията на Република България. Те изразиха мнение за обвързаност на четирима от експертите с Националната компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като са преподаватели във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че не вижда основания за оспорване на компетентността на вещите лица. Според държавното обвинение назначаване на чуждестранни експерти излишно ще утежни и забави делото.

На днешното заседание в Апелативен съд – Варна бе отхвърлено искането на частното обвинение за отвод на целия състав на съда.

Пред Апелативния съд се изправят главният машинист – 64-годишният Димитър М., и помощникът му – 45-годишният Радослав П. Те управлявали влака по време на инцидента, при който част от композицията дерайлира, последваха взрив, изтичане на газ, многобройни пожари и разрушения на сгради. Седем души загубиха живота си.

Машинистът Димитър М. беше осъден от първата инстанция на 15 години затвор и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а Радослав П. бе лишен от свобода за 10 години и от право да бъде локомотивен машинист за 12 години. Двамата са под домашен арест.

Предстои Варненският апелативен съд да извърши цялостна проверка на правилността и законосъобразността на съдебния акт на първата инстанция.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com