Парк-музей на бойната дружба

Откриват изложба за 577 години от битката при Варна

На днешния 𝟏𝟎 ноември се навършват 𝟓𝟕𝟕 години от битката при Варна, в която съюзническата християнска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело, се изправя пред войските на султан Мурад ІІ.

Крал Владислав загива в битката и остава известен като Владислав Варненчик. На мястото на бойното поле е изграден мемориален комплекс Парк-музей „Владислав Варненчик“, а един от булевардите във Варна носи името на краля. Друг булевард е наречен Янош Хуняди – унгарският пълководец, взел участие в паметното събитие.

По повод 577 години от битката при Варна днес ще бъде отворена за посещение най-новата изложба на Парк-музей на бойната дружба – 1444г. „Ковачницата – люлка на средновековните занаяти“.

В нея са представени предмети от бита през средните векове, сред които ключове, украшения, закопчалки, ножове, конски стремена и оръдия на труда, изработени в тогавашните ковачници. Интерес представляват по-редките и запазени в много добро състояние експонати – ледоходният шип, риболовните тежести и токата с кръст.

В музейната експозиция на мемориалния комплекс се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com