съд закон
снимка: pixabay.com

Оставиха Арменеца в ареста, разследват го за престъпления в Германия

Варненският окръжен съд остави в ареста 38-годишен мъж, разследван в Германия за 4 престъпления, сред които приготовление за подправяне на гербови марки и подправяне на платежни карти.

Максималният размер на предвиденото наказание според германския Наказателен кодекс е не по-малко от 2 години. Престъпленията, за които Карен М. (по прякор Арменеца) е разследван, са наказуеми и по българското законодателство, стана ясно на днешното съдебно заседание. На него бе разгледано искането на Окръжна прокуратура-Варна за предаването му на властите в Германия.

Карен М. е обявен за международно издирване от Районен съд – Тиргартен въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 7 септември 2020 г. Той е бил задържан на 13 януари 2021 г. на територията на Второ РПУ във Варна. Мъжът е роден в Русе, но с настоящ адрес в морската столица.

Според обвинението на германските власти, от неустановен период през 2017 г. Арменеца, заедно с още двама българи с прякори Жабата и Аврам, както и още лица, останали неизвестни до настоящия момент, създали престъпна група. Те източвали данните на банкови карти на голям брой клиенти в Берлин и други градове в Германия. Групата монтирала скимиращи устройства и камери на банкомати, за да може след това да бъдат правени дубликати на картите и теглени суми от сметките на притежателите на картите.

Пред съда Арменеца изрази съгласие за доброволно предаване на германската държава.

Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Карен М. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и Европейска заповед за арест. С оглед обезпечаване на присъствието на Карен в предстоящото дело за екстрадиция, окръжните магистрати прецениха, че спрямо лицето следва да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до фактическото му предаване на германските власти.

Прочетете също

Задържаха трима за купуване на гласове в София

В София задържаха трима за изборни престъпления в няколко софийски квартала. В рамките на извършени …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com