съдебна палата Варна
снимка: varna.news

Осъдиха шофьорка за катастрофа със загинал моторист

Апелативният съд във Варна отмени оправдателната присъда на Варненския окръжен съд и призна за виновна жена – участник в катастрофа с мотор.

На 17 октомври 2018 г. след завой от ул. „Хаджи Димитър“, Ивалина Б. навлязла с колата си в лявата лента на бул. „Сливница“ във Варна. Зад нея се движел мотор. При последвалия сблъсък мотоциклетистът Иван Ч. загинал.

Производството пред Апелативния съд бе образувано след протест на прокуратурата и жалба на частните обвинители с искане водачката да бъде призната за виновна. Изискани бяха сведения от редица институции, разпитани бяха свидетели. Съдът назначи и комплексна автотехническа и съдебномедицинска експертиза. От заключенията й стана ясно, че преди удара мотоциклетът се е движел със скорост около 106 км/ч при максимално развити от шофьорката на лекия автомобил 22 км/ч.

Експертите посочиха, че правилното поведение е изисквало водачката да завие надясно по най-краткия път, а след това да извърши маневра за престрояване в ляво. В случай, че това е било направено, произшествието не би настъпило.

Според представителя на Апелативната прокуратура, подсъдимата е нарушила закона като е отнела предимството на мотоциклетиста и не се е уверила, че с маневрата си няма за застраши пътната безопасност. Обвинението не омаловажи и приноса на моториста, който се е движел със скорост над разрешената и е съпричинил инцидента.

Защитата на Ивалина оспори арбитражната експертиза. Адвокатът й изтъкна, че правото на предимство е било на нейна страна. Тя е завила на зелен светофар, което означава че по това време е било забранено движението на идващи по булеварда превозни средства. Автомобилът й бил застигнат от мотора.

На жената бе присъдено наказание  година лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 3 години. Подсъдимата е лишена от право да управлява моторно превозно средство за 2 години. Тя трябва да изплати общо 270 хиляди лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди на майката и сестрата на загиналия, конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Прочетете също

Ето как може да получим безлихвени кредити за млади семейства

Ето как може да получим безлихвени кредити за млади семейства, двойно по-голямо данъчно облекчение за …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com