кола гуми
снимка: pixabay.com

Затвор за шофьор без книжка, убил пешеходец

Ефективно, вместо условно наказание за подсъдим за катастрофа на автомагистрала „Хемус“ със загинал пешеходец. Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжния съд в морския град, с която подсъдим за пътно произшествие със загинал пешеходец е бил осъден на 3 години лишаване от свобода условно. Вместо това горната инстанция постанови наказание 4 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим.

На 25 октомври 2017 г. на автомагистрала „Хемус“ 18-годишният тогава Рафи Р. управлявал автомобил без да има необходимата правоспособност. Нарушавайки правилата за движение, по непредпазливост причинил смъртта на Недялко М., който пресичал пътното платно в района на пътен възел Слънчево.

Скоростта на движение била около 101 км/ч., времето било дъждовно, а пътното платно – мокро. Пешеходецът бил с концентрация на алкохол в кръвта от 2,2 промила. Подсъдимият, който току-що бил навършил пълнолетие, не възприел опасността, не направил опит да намали скоростта и последвал сблъсък.

За изясняване на обстоятелствата съдът назначи комплексна експертиза. Заключението на вещите лица е, че водачът е имал техническа възможност да предотврати произшествието. Ударът е бил предотвратим при своевременно задействане на спирачките.

Съдебният състав отчете и съпричиняване от страна на пострадалия – в състояние на средна степен на алкохолно опиване, той предприел забранено пресичане на автомагистрала и създал опасна ситуация. Въпреки това, апелативната инстанция посочи като грешка наложеното от Окръжния наказание в предвидения от закона минимум. Затова Апелативният съд прецени, че справедливо е лишаване от свобода за 4 години. Решението подлежи на обжалване.

Прочетете също

GKPP

България и Румъния сами си правят Шенген

Румънски икономист предлага създаване на мини-Шенгенско пространство между Румъния и България, съобщава БТА. Според Раду …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com