Омбудсманът Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева

Омбудсманът препоръча на ВиК-Варна да не вдигат цената на водата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати индивидуална препоръка до осемте ВиК оператора в страната, които от 1 януари тази година повишават цената на водата. Общественият защитник настоява да не се прилагат новите, по-високи цени на ВиК услугата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 30 декември м. г.

Препоръка от омбудсмана получиха управителите на ВиК дружествата във Варна, Кърджали, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Хасково и „Софийска вода“ АД.

С решението си КЕВР утвърди нова, най-висока за страната цена на ВиК услугите за битови потребители, предоставяни от „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД в Разград – от 3,42 лв. на 3, 63 лв. с ДДС. Столицата е на второ място по завишаване цените на ВиК услугите, предоставяни от „Софийска вода“ АД за 2021 г. – от 2,76 лв. те скачат на 2,93 лв. с ДДС.

Във Варна цената на водата бе повишена от 3,21 лв. на 3,25 с ДДС.

Ковачева е категорична, че в настоящата епидемична обстановка, когато доходите на хората непрестанно намаляват, не бива да се допуска цената на ВиК услугите да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване.

В препоръката си до управителя на ВиК-Варна омбудсманът отбелязва, че според Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в България за 2019 г., „ВиК-Варна“ ООД е с оценка от регулатора „пълно неизпълнение“ на 7 показателя за качество, сред които и „наводнявания в имоти на трети лица, причинени от канализацията“, „рехабилитация на водопроводната мрежа“ и др.

Общественият защитник обръща внимание и на факта, че въпреки повишението на цената на услугата, качеството й на много места в страната не се подобрява. Омбудсманът акцентира и върху големите загуби на вода по водопреносните мрежи, както и върху незадоволителното изпълнение на показателите за качество.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com