Октриха съмнителни данни за изборите

В 827 секции на двата избора се показват сериозни отклонения от общите резултати в съответните населени места и райони. На парламентарните избори през април 2021 г. в тях са подадени общо 186 515 гласа. През 2023 г. гласувалите в рисковите секции са общо 143 724. Това сочат данни на Института за развитие на публичната среда

В последните две седмици зачестиха медийните репортажи за акции на органите на реда по сигнали за купен и контролиран вот. В тази връзка Институт за развитие на публичната среда отново поставя фокус върху поведението на избирателите в секции със сериозни отклонения от общите резултати в съответните населени места и изборни райони.

В края на 2022 г. Изборният кодекс бе променен и върна “смесеното” гласуване. Така през април 2023 г. избирателите можеха да гласуват с машина или с хартия, точно както и през април 2021 г. Поради това от института проверяват дали има секции с отклоняващо се изборно поведение и през двете кампании. Целта е да се фокусират институционалните усилия в онези точки от страната, където политическото участие на гражданите вероятно се подлага на натиск.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com