Румен Радев
Снимка: Фейсбук

Окончателно: Изборите ще са на 4 април

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април. Това каза държавният глава Румен Радев по време на обръщение към нацията, като уточни, че указът вече е издаден. Преди време Радев беше посочил датата 28 март, като възможна за провеждане на вота.

Радев посочи, че „във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротарите и подпорните стени, изборите придобиват съдбовно значение“.

По думите на държавния глава, въпреки че се е знаело отдавна, че изборите ще се провеждат в условията на пандемия, никоя от отговорните инситуции не е предприела мерки за по-доброто организиране на вота.

Той добави, че от отговорните институции зависи съхраняването здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, както и прозрачността на изборняи процес.

Президентът поиска от ЦИК да актуализира избирателните списъци и да де възможност на всяка организация да участва в процеса на сетифициране и тестване на машините за вота. Също така посочи, че държавата трябва да предостави лични предпазни средства на всеки гласоподавател и администрацията, участваща в изборния процес.

Радев заяви, че очаква парламентът да направи промени в Изборния кодекс, които да включват не само гласуването под карантина, а също и гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване процеса на преброяване на бюлетините и оформянето на протколите.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com