Хитрино

Делото „Хитрино“ влиза в Апелативен съд – Варна

Апелативният съд във Варна започва в 9.00 часа в понеделник разглеждането на делото за жп катастрофата в Хитрино от 10 декември 2016 г.

Присъдата на Окръжния съд в Шумен е обжалвана от всички страни – от двамата подсъдими и частните обвинители, а прокуратурата я протестира.

Пред Апелативния съд ще се изправят главният машинист – 64-годишният Димитър М., и помощникът му – 45-годишният Радослав П. Те управлявали влака по време на инцидента, при който част от композицията дерайлира, последваха взрив, изтичане на газ, многобройни пожари и разрушения на сгради. Седем души загубиха живота си.

Машинистът Димитър М. беше осъден от първата инстанция на 15 години затвор и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а Радослав П. бе лишен от свобода за 10 години и от право да бъде локомотивен машинист за 12 години. Двамата са под домашен арест.

В мотивите си Шуменският окръжен съд е заключил: „Колкото и лошо да е състоянието на железопътната инфраструктура в гара Хитрино, както и да неглижират стриктното изпълнение на служебните си задължения служителите на ДП „НКЖИ“ и УДВГД – Горна Оряховица, независимо че България е в наказателна процедура относно неизпълнението на задълженията си по Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари RID, независимо, че вагон- цистерна №10 въобще не е следвало да получи документ за съответствие с изискванията за безопасност и да се движи по железните пътища на Европа, независимо, че двамата подсъдими не са били изрично инструктирани за промяната в разписанието на влака и престоя в гара Хитрино, при изключване поведението на двамата подсъдими, неправомерният резултат не би настъпил“.

Предстои Варненският апелативен съд да направи цялостна преценка на правилността на присъдата, постановена от Окръжния съд в Шумен.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com